Drottningrasbora (trigonostigma espei) 

Ursprung: De har två huvudsakliga populationer i sydvästra Thailand och sydöstra Thailand nära gränsen till Kambodja. Dess utbredning sträcker sig även till Prek Tuk Sap-flodens bassäng nära kuststaden Sihanoukville i sydvästra Kambodja. Det finns också en population på ön Phu Quoc, Vietnam.

Habitat: Drottningrasboran trivs i olika miljöer beroende på platsen. De vanligast förekommande habitaten är lugna, skogsbäckar och biflöden med tät undervattensväxtlighet. Vattnet kan vara svagt brunaktigt/gult på grund av tanniner som frigörs av nedbrytande organiskt material. Det finns ofta löv, grenar och kvistar i substratet. Dessa miljöer har vanligtvis mjukt, svagt surt till neutralt vatten och är ofta dåligt upplysta på grund av tät marginalvegetation och skogstaket ovanför.

Storlek: Drottningrasboran når en maximal standardlängd på 25-30 mm.

Akvariumstorlek och underhåll: Ett akvarium med basdimensioner på 60 ∗ 30 cm eller större bör övervägas, eftersom denna art trivs bäst i grupper. Val av dekoration är inte kritiskt, men de visar bättre färgation i en väl inredd miljö med mörk botten. Naturliga dekorationsalternativ kan inkludera sandigt substrat, trärötter och grenar för att skapa skuggiga områden och grottor. Torkade löv kan användas för att simulera en svartvattensmiljö och främja tillväxten av mikrober som utgör en sekundär matkälla för yngel.

Vattenförhållanden: Drottningrasboran trivs vid temperaturer mellan 23-28 °C med en pH-nivå på 5,5-7,5 och en hårdhet på 18-179 ppm.

Diet: Denna art är troligen en mikropredator och äter små insekter, maskar, kräftdjur och annan zooplankton i naturen. I akvariet äter de lätt både levande och frysta livsmedel som blodmask, Daphnia och Artemia, samt högkvalitativa torrfoder.

Beteende och kompatibilitet: Drottningrasboran är fredlig och passar bra i väl underhållna samhällsakvarier. De trivs bäst i grupper om minst 8-10 individer, och att hålla dem i större antal gör dem mindre nervösa och ger en mer naturlig och effektiv presentation. Hanarna visar sina bästa färger när de tävlar om honornas uppmärksamhet.Fortplantning: Denna art är en äggläggande fisk och lägger äggen på undersidan av breda växtblad eller andra objekt. De visar särskilt beteende innan leken, och ynglen kläcks inom 24-48 timmar och är frisimmande efter ca en vecka.